Badgerkino skrivališče

Šolski dnevi, ki jih kar ni konec

Zadnje dni veliko razmišljam o šoli. Ob tem mi še vedno v ušesih odzvanjajo besede starejših, ki sem jih slišala vedno, ko sem govorila kako mi je v šoli neprijetno in da tja ne želim več. Vedno se je našel nekdo, ki je rekel, da bom šolo še pogrešala.

Verjamem, da obstajajo mnogi, ki pomislijo, da bi se z veseljem vrnili v osnovnošolske ali srednješolske dni. Vsekakor pa sem jaz daleč od tistih, ki bi si to želeli. V obdobju osnovne in srednje šole sem se sicer naučila veliko, pa vendar sta bili to dve obdobji, ki bi ju v svojem življenju najraje preskočila. Vedno, ko pomislim, da bi imela otroke, se spomnim, da bodo tudi oni morali čez ta obdobja in takrat moja želja po otrocih rahlo ugasne. Ne želim se tega. Vem, da je veliko ljudi, ki se z veseljem spominjajo šolskih dni, vem pa tudi, da je ogromno ljudi, ki se teh dni spominjajo z muko. Poleg vsega, pa ta leta kar trajajo in trajajo. V mojih časih (govorim kot, da sem že stara haha) smo hodili v osnovno šolo 8 let, zdaj hodijo 9 let, potem pa te čaka še srednja šola, ki je velikokrat še hujša kot osnovna. 

Preveč otrok se znajde v stiski, ko so primorani poiskati nove prijatelje pa jih ne najdejo. Preveč je tistih, ki imajo težavo pri učenju, pa tistih, ki si doma težko privoščijo stvari. Zato se velikokrat drugi otroci norčujejo iz njih, jih gledajo postrani, jih ne spustijo v svoj krog, so do njih nesramni in to ne prisrčno nesramni (če to sploh obstaja), ampak zares nesramni. Veliko otrok potem niti ne upa povedati učiteljici kaj se dogaja, pa tudi staršem ne, saj bi ukrepali pa bi lahko potem to za sabo potegnilo še hujše posledice. In to se potem vleče skozi dolge šolske dni, ki jim kar ni in ni videti konca. Vse skupaj pa se po mojem mnenju začne pri starših in vzgoji. Ne obsojam nikogar in ker nimam svojih otrok, tudi težko komentiram kako je dejansko vzgajati otroka. Pa kljub temu vem, da so starši otrokov vzgled in da otroci ogromno stvari prekopirajo od njih, kasneje se veliko stvari naučijo tudi od vrstnikov, pa to niso vedno samo dobre stvari, kajne?

Ko se je lani začela vsa ta zdraha z “vsi vemo čim”, sem velikokrat pomislila, zakaj se to ni zgodilo 10 ali pa 15 let nazaj. Vem, da je šolanje na daljavo naporno tako za otroka kot za starša, pa vendar bi si v svojih šolskih dneh zaželela, da bi se zaprle šole in se nikoli več odprle. 

Če bi mi nekdo sedaj ponudil, da si izberem ali bom ponovila obdobje osnovne ali obdobje srednje šole, ne vem kaj bi izbrala in to ne zato, ker bi bilo povsod tako super, da bi se težko odločila.

Bi pa z veseljem še enkrat ponovila študentska leta. Sicer sem še vedno študentka, ampak nisem več tista prava študentka. To je edino obdobje šolskih dni, ki sem jih oboževala in imajo več plusov kot minusov. Ja, te dni bi z veseljem ponovila in začela bi čisto na začetku. Datuma se ne spomnim ampak bilo je zadnji teden septembra 2015.

Kako pa se ti spominjaš svojih šolskih dni? Upam, da veliko lepše kot jaz.

Pozdravček

Martina

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja